Over ons

Duurzamer èn winstgevender ondernemen door staal te vervangen voor composiet

Fiby Products ontwikkelt, fabriceert en verkoopt duurzame producten en componenten die gemaakt zijn van (bio)composieten: bijvoorbeeld voor de weg- en waterbouw gerelateerde producten, zoals sluisdeuren en kipperwagens, en voor de bouw, transport en windenergie.

FIBY products

Opmars FIBY products en Composiet

De transportwereld, de bouw en de civiele techniek. Allemaal sectoren waar steeds meer gebruik wordt gemaakt van composiet. Logisch, want de vezelsterke kunststof is een duurzaam alternatief voor bijvoorbeeld staal of beton. Fiby Products, met een grote productielocatie in Emmen, ontwikkelt, fabriceert en verkoopt producten die zijn gemaakt van natuurlijke en andere sterke vezels, zogeheten composieten voor toepassingen in de transportmarkt, de bouw en de civiele techniek.
De keuze voor de drie genoemde markten heeft alles te maken met de achtergrond van de initiatiefnemers van Fiby products. De 3 oprichters hebben grote kennis op het gebied van composiet en de mogelijkheden hiervan en hebben hun sporen verdiend in respectievelijk de machinebouw en de transportmarkt. Ze focussen zich elk op hun eigen gebied, waardoor deze markten los van elkaar kunnen groeien.

Oprichting FIBY products

De officiële oprichting van Fiby Products, was in februari 2016. Maar al lang daarvoor kenden de drie oprichters elkaar al en hielden zij zich gezamenlijk al intensief bezig met de mogelijkheden van composiet. Zij zagen de grote groeipotentie van dit unieke product. Met als resultaat een aantal succesvolle projecten met vervolgens een flinke toename van opdrachten uit binnen- en buitenland als gevolg. Logisch, want de producten hebben naast een duurzaam karakter ook nog eens een veelbelovend economisch rendement. Na onze veelbelovende start verwachten wij een flinke groei in productie vooral wat betreft de kippers en de sluisdeuren. Maar wij zitten natuurlijk niet stil. Onze productiecapaciteit wordt vergroot en tegelijkertijd zijn we continu bezig met bedenken en ontwikkelen van steeds weer nieuwe toepassingsmogelijkheden.

Composiet

De composieten waarvan FIBY gebruik maakt bestaan uit kunststoffen die met vezels zijn versterkt. Op deze manier worden de eigenschappen van beide gecombineerd in een nieuw materiaal: de sterkte en stijfheid van de vezels met de chemische bestandheid, taaiheid en vele vormgevingsmethoden van kunststoffen.

Composieten koppelen ook constructieve eigenschappen (hoge sterkte en stijfheid, extreem hoge vermoeiingssterkte) aan een lage dichtheid en leiden zodoende vaak tot oplossingen die veel lichter zijn dan wanneer klassieke constructiematerialen als staal, aluminium of beton worden gebruikt. Composieten zijn daarmee constructief toepasbaar en worden nauwelijks aangetast door corrosie. De levensduur is langer dan van traditionele constructiematerialen en composiet vraagt een minimum onderhoud.