Kipper voor Volvo

Eerste asfalttest Volvo FMX met FIBY kipper daverend succes

De eerste asfalttest voor de FIBY composiet kipper is boven verwachting verlopen.
De eerste test met asfalt plaats voor de composiet kipper heeft plaats gevonden. Onder een aangename temperatuur van 24ºC werd de Volvo FMX 8 x 4 geladen onder de asfaltmolen van Schagen BV in Hasselt. Na enkele temperatuurmetingen van de Universiteit Twente werd de vertrouwde testroute gereden waarna de kipper nog een uur lang beladen bleef staan. Uiteindelijk werd na 2½ uur het asfalt probleemloos gelost. De verwachtingen waren hoog gespannen, maar er was ook de benodigde scepsis en bezorgdheid of de proef wel zou lukken. Het was tenslotte de vuurdoop. De bezorgdheid bleek gelukkig onterecht want de FIBY kipper slaagde met vlag en wimpel.

Isolatie

De composiet kipper is beter geïsoleerd dan een koeltrailer, zo beloofde Roelofs kipper. Dat dit niet overdreven was, bleek wel uit de temperatuurmetingen aan de buitenzijde van de kipper. Vlak nadat het asfalt in de bak werd gestort, was de temperatuur aan de buitenzijde 24ºC. 2½ uur later was de temperatuur 27ºC en daarmee slechts 3ºC hoger. Ter vergelijking werden er nog metingen gedaan bij enkele stalen geïsoleerde kippers. De temperatuur liep daarop tot ver boven de 40ºC en er waren zelfs metingen boven de 50ºC. Het asfalt werd in de kipper gestort met 173ºC en na 2½ uur gelost met een temperatuur van 164ºC. Er trad dus nauwelijks temperatuurverlies op en dat geeft nieuwe mogelijkheden. Als het asfalt 15ºC lager bereid kan worden omdat er nauwelijks warmteverlies is tijdens het transport scheelt dat veel energie. Een snelle berekening gaf aan dat dit circa 0,7m³ gas is per ton asfalt. Tel uit je winst.

Gladde bodem

Kunststof is gladder dan staal en tijdens het lossen was dat goed te merken. Tot verrassing van een ieder werd bij een kiphoek van slechts 35 graden het asfalt geheel geruisloos gelost. Chauffeurs zullen hier nog wel aan moeten wennen. De lading loste in een keer zonder dat er stukken lading achterbleven. Normaliter is een kiphoek van 50 graden nodig om alles te lossen. Van aankoeken van asfalt was geen sprake. Alleen bij de achterklep waar wat staal is verwerkt was sprake van licht aankoeken. De rest van de bak was brandschoon.

Al met al prachtige resultaten die ieders verwachtingen overschreden en die geweldig veel perspectief geven voor de toekomst. Vooraf waren er velen die niet geloofden dat er asfalt in de composiet kipper zou kunnen worden vervoerd. Eerst zien en dan geloven, zei iedereen. Nu hebben we het gezien!
En de FIBY kipper is nu al een groot succes.